Wiedziałaś o tym, że kiedy czujesz się przygnębiona, możesz zmienić to dosłownie w ciągu chwili? Nastaw jakąś piękną muzykę albo zacznij śpiewać - to zmieni Twoje emocje. Albo pomyśl o czymś pięknym. Pomyśl o maleńkim dziecku albo o kimś, kogo naprawdę kochasz, i trwaj przy tym obrazie. Utrzymuj tę myśl w sobie. Odseparuj się od wszystkiego z wyjątkiem tej myśli. Gwarantuję, że zaczniesz czuć się dobrze.
Czy znasz zioła do jedzenia?
Jak podaje dr Jadwiga Górnicka w książce "Apteka natury" ziół do jedzenia nie parzymy, ani nie gotujemy, ale jadamy w niewielkich ilościach - np. posypujemy kanapki, dodajemy do surówek.
Zioła do jedzenia:
pokrzywa, kozieradka, ziele rzepiku, krwawnika, bylicy pospolitej, bukowicy, świetlika, bluszczyka, macierzanki, werbeny, tymianku, przetacznika, bratka polnego, kwiat stokrotki, owoc dzikiej róży, korzeń podróżnika, kuklika, liść czarnej porzeczki, maliny, szyszki chmielu - każde z nich można zażywać sproszkowane, wystarczy raz na dzień mniej niż pół łyżeczki.
Są suszone w temperaturze 30 stopni. |
Mam już dwa duże słoiki stokrotek i trzy pokrzywy, a to jeszcze nie koniec. Należy spieszyć się z pokrzywą, bo zbieramy przed kwitnięciem, w maju.
Stokrotki mogą też być ogrodowe.
W następnym poście o pychotkach!