Jesteśmy tym, co w swoim życiu powtarzamy.
Arystoteles
Arystoteles
Kto z nas nie lubi smacznie jeść? Zioła i przyprawy nadają potrawom unikalny smaki wręcz go wydobywają, poza tym ułatwiają trawienie, zwiększają przyswajalność składników odżywczych zapobiegając tym samym niedoborom witamin i minerałów. Mają niebanalny wpływ na usuwanie toksyn i eliminację szkodliwych bakterii. Stosowanie ziół i przypraw sprawia, że stosujemy mniej soli, bo smak potraw jest bogaty i aromatyczny. Korzystajmy też ze świeżych ziół, które można kupić przez cały rok i trzymać za oknem lub na balkonie.
natka pietruszki – oczyszcza krew i nerki, jest
moczopędna, zapobiega infekcjom układu moczowego, zapobiega obrzękom
nadmiernemu gromadzeniu się płynu w organizmie regeneruje i wzmacnia
organizm, wspomaga prace układu trawiennego i redukuje wzdęcia,
dostarcza dużą ilość witaminy A i C,
lubczyk – jest ziołem sokotwórczym, zapobiega
zmęczeniu trzustki i wątroby, reguluje poziom PH, poprawia pracę nerek,
działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo i wykrztuśnie,
rozmaryn – ma właściwości pobudzające krążenie i
rozgrzewające, przyczynia się do łagodzenia bólów reumatycznych i
mięśniowych, wzmacnia system odpornościowy, ma właściwości
przeciwzapalne, łagodzi ataki astmy, poprawia prace wątroby i pęcherzyka
żółciowego,
tymianek – wykazuje silne działanie moczopędne,
przez co pomaga organizmowi w usuwaniu toksyn, obniża ciśnienie krwi,
działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, reguluje pracę jelit,
bazylia – uspokaja żołądek i układ pokarmowy w przypadku rozstroju zaparć, wzdęć i niestrawności, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych, ma działanie przeciwkaszlowe, uspokajające działa przeciwdepresyjnie, obniża gorączkę i rozgrzewa organizm,
liść laurowy – stymuluje wydalanie toksyn z
organizmu, oczyszcza krew, poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie
krwi, chroni wątrobę, działa żółciopędnie, antybakteryjnie i antygrzybicznie. Gotowany 2-3 minuty w ½ szklanki wytrawnego czerwonego
wina – jest skutecznym lekarstwem na bóle żołądka, nawet te na tle
nerwowym,
szałwia – poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, pomaga w niestrawności, zwalcza infekcje i zakażenia, skuteczna przy schorzeniach jamy ustnej i gardła. Zawartość fitoestrogenów sprawia że reguluje miesiączki i łagodzi objawy menopauzy,
mięta – działa uspokajająco, dezynfekująco, przeciwwymiotnie, łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe, uśmierza ból i odświeża oddech,
kozieradka - niedawno ją odkryłam, obniża poziom cukru we krwi i reguluje ciśnienie. Jest korzystna w stanach zapalnych i infekcjach. Dodajemy jej niewiele, zbyt duża ilość może spowodować gorycz potrawy.
Najlepiej dodawać je jak najczęściej do potraw zamiast gotowych przypraw wzbogaconych szkodliwym glutaminianem
sodu.
Informacje na podstawie książki Beaty Sokołowskiej - Alkaliczny styl życia
i http://sekrety-zdrowia.org/apteka-w-twojej-kuchni-swieze-ziola-i-ich-dzialanie/
Fotografie ziół pobrałam z internetu.
Fotografie ziół pobrałam z internetu.
uwielbiam i świeże i suszone...
OdpowiedzUsuń