środa, 17 czerwca 2015

zioła i przyprawy w kuchni

Jesteśmy tym, co w swoim życiu powtarzamy.
                                                                                Arystoteles

Kto z nas nie lubi smacznie jeść? Zioła i przyprawy nadają potrawom unikalny smaki wręcz go wydobywają, poza tym ułatwiają trawienie, zwiększają przyswajalność składników odżywczych zapobiegając tym samym niedoborom witamin i minerałów. Mają niebanalny wpływ na usuwanie toksyn i eliminację szkodliwych bakterii. Stosowanie ziół i przypraw sprawia, że stosujemy mniej soli, bo smak potraw jest bogaty i aromatyczny. Korzystajmy też ze świeżych ziół, które można kupić przez cały rok i trzymać za oknem lub na balkonie.
Do moich ulubionych ziół, bez których nie wyobrażam sobie obiadu należą m.in. :
natka pietruszki – oczyszcza krew i nerki, jest moczopędna, zapobiega infekcjom układu moczowego,  zapobiega obrzękom nadmiernemu gromadzeniu się płynu w organizmie regeneruje i wzmacnia organizm, wspomaga prace układu trawiennego i redukuje wzdęcia, dostarcza dużą ilość witaminy A i C,
lubczyk – jest ziołem sokotwórczym,  zapobiega zmęczeniu trzustki i wątroby, reguluje poziom PH, poprawia pracę nerek, działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo i wykrztuśnie,
rozmaryn – ma właściwości pobudzające krążenie i rozgrzewające, przyczynia się do łagodzenia bólów reumatycznych i mięśniowych, wzmacnia system odpornościowy, ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi ataki astmy, poprawia prace wątroby i pęcherzyka żółciowego,
tymianek – wykazuje silne działanie moczopędne, przez co pomaga organizmowi w usuwaniu toksyn, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, reguluje pracę  jelit,


bazylia – uspokaja żołądek i układ pokarmowy w przypadku rozstroju zaparć, wzdęć i niestrawności, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych,  ma działanie przeciwkaszlowe, uspokajające działa przeciwdepresyjnie, obniża gorączkę  i rozgrzewa organizm,
liść laurowy – stymuluje wydalanie toksyn z organizmu, oczyszcza krew, poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie krwi, chroni wątrobę, działa żółciopędnie, antybakteryjnie i antygrzybicznie. Gotowany 2-3 minuty w ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina – jest skutecznym lekarstwem na bóle żołądka, nawet te na tle nerwowym,

szałwia – poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, pomaga w niestrawności, zwalcza infekcje i zakażenia, skuteczna przy schorzeniach jamy ustnej  i gardła. Zawartość fitoestrogenów sprawia że reguluje miesiączki i łagodzi objawy menopauzy,

mięta – działa uspokajająco, dezynfekująco, przeciwwymiotnie,  łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe,  uśmierza ból i odświeża oddech,

 kozieradka -  niedawno ją odkryłam, obniża poziom cukru we krwi i reguluje ciśnienie. Jest korzystna w stanach zapalnych i infekcjach. Dodajemy jej niewiele, zbyt duża ilość może spowodować gorycz potrawy.
Najlepiej dodawać je jak najczęściej do potraw zamiast gotowych przypraw wzbogaconych szkodliwym glutaminianem sodu.
Informacje na podstawie książki Beaty Sokołowskiej - Alkaliczny styl życia

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.